„Ez a fürdő a legkiválóbb az összes között.”

– Edward Brown angol utazó Buda törökkori feliratosfürdőiről, 1669

Veli Bej Fürdőről 10 pontban

  1. 1571 és 1574 között épült.
  2. Szokollu Musztafa pasa, buda helytartója építtette vagy bővítette. (A Veli bég elnevezés egy kicsit megkavarja a kutatókat is. A számos magyarázat egyike, hogy Veli bég türbéje a közelben állt, s ennek alapján nevezték el a környéket. Elképzelhető persze az is, hogy Veli kezdett fürdőt építeni, nagyhatalmú főnöke azonban kisajátította és maga építette ki.)
  3. Veli bég fürdője egy forrás vizére épült ilidzsa volt.veli bej forrásai
  4. 1802-ben Gróf Marczibányi István megvásárolta a Császár fürdőt, ami a törökkori részt is magában foglalta, és helyreállíttatta, átalakíttatta.
  5. 1806-ban Marczibányi István királyi tanácsos a helyreállított épületet a budai Irgalmasrendnek adományozta, hogy a fürdő bevételeiből tudják szomszédos kórházukat fenntartani.
  6. Az 1840-es években a Császár-fürdő épületegyüttesének nagy részét elbontották és 1842-ben Hild József tervei alapján új épületek kerültek Veli bej fürdője köré.császár
  7. 1926-ban versenyuszodát építettek a fürdőhöz. 1927-ben itt rendezték meg az első Európa bajnokságot.
  8. 1970-es években két épület kivételével lebontották az 1840-es években épült épületrészeket. Az 1980-as évek elején elkészült új korház szinte teljesen körbezárta a török fürdőt, amit déli oldalról Hild József megmaradt fürdőépülete takart.férfiak
  9. 2000-től (35 év szünet után) a fürdő már ismét az Irgalmasrend tulajdonában működik. Ekkor született meg a fürdő részleges átépítésének és felújításának szándéka, ami Virág Csaba építész tervei szerint valósult meg.

ilyen volt ilyen lett

 

 

Share Button
Bookmark the permalink.

Comments are closed