Mi az az urban art?

Az urban art egy nagyon tág gyűjtőnév, azokat a művészi igényű alkotásokat és projekteket foglalja össze, amelyek meghatározó közege a város, illetve a köztér.

Előzménye az 1960-as évek végén született, és New Yorkból elterjedő graffiti, valamint az ezredforduló táján megjelent, és a világháló segítségével hamar közismertté vált művészeti vonulat a street art. Mindkettő annak a jele, hogy sok városlakó  számára nem elég, ha a közterek kialakításába a közösségnek valójában nincs is igazán beleszólása, és csak úgy használhatják azokat, ahogy a megszokás és a szabályok meghatározzák.

Míg a graffitisek elsősorban filccel és festékszóró spray-vel dolgoznak, a street artosok eszközkészlete és tevékenységi formái már jóval gazdagabbak. Vannak, akik  számítógépes grafikai programok segítségével tervezik meg plakátjukat, mohából formálják meg matricájukat,  vagy festék helyett sima vízzel viszik fel stenciljüket (= sablon).

torzmerev alagút

A falragaszok és fújások mellett újabban megjelennek az utcán  háromdimenziós, szoborszerű alkotások is az egészen apró kiegészítésektől  a grandiózus installációkig, emlékeztetve: Miénk itt a tér!

Mosstika_moha ékszer gerillhorgolók

Az urban art kifejezés tehát összefog minden ilyen (nem hivatalos) tevékenységet, amellyel a köztér újfajta felhasználásával a lakosság igényeit még jobban szolgálja.  Ez egy fajta beavatkozás a mindennapok városi rutinjában, játék a látvánnyal és városi térrel, amelyben nincsenek technikai megkötések. A végeredmény mindig helyspecifikus, azaz használja az adott tér adottságait, jellemzőit.  Az alkotás  olyan üzenetet fogalmaz meg, amelynek köze van ahhoz a térhez, amiben megjelenik, és amit bárki könnyen megért.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Járj a városban te is nyitott szemmel, vedd észre a közvetlen környezetedet és használd úgy, hogy az más számára is örömet okozzon vagy elgondolkodtasson!

Share Button

Comments are closed