Mi az a camera obscura?

Fogalmad sincs (vagy eddig nem volt) arról, hogy mi is az idegen hangzású camera obscura?

Ha a szavakat boncolgatjuk, közelebb juthatunk a megoldáshoz. Ha azt olvasod, hogy obskúrus kamra, még mindig nem érzed magad sokkal okosabbnak.

De nézzük csak:
obskúrus: zavaros, kétes, homályos, sötét (ügy). Az obskúrus szavunk latin eredetű, jelentése: sötét.

A camera egyszerűbb, a kamra szavunkra hasonlít, és ez el is vezet a megoldáshoz. A camera obscura tehát valami ilyesmit jelent: sötét szoba, sötét kamra.

Hogyan lehet így képet létrehozni?

A camera obscura egy sötét szoba. Egy zárt és sötét tér, egy zárt és sötét doboz, amelynek a belsejében egyáltalán nincsen fény. Ha viszont a doboz egyik lapján egy egészen apró lyukat fúrunk, akkor a fény ezen a lyukon keresztül bejut a dobozba. Ez a fény nem egy fehér, fényes masszaként gomolyog a dobozban, nem is fehér foltként jelenik meg a doboz falán, hanem  (lásd az illusztrációt). A dobozon kívüli világ képét vetíti a doboz lyukkal szemközti falára:

1.feladatMilyen lesz ez a kép? Milyen állású? Milyen színű? Fekete-fehér vagy színes? Mozog?

A kép színes és mozgó, oldalhelytelen és fordított állású lesz, azaz a feje tetején áll.

Ha valamilyen fényérzékeny anyagot (ez már kémia :-)) helyezünk a dobozba, pontosan a lyukkal szemközti falra, akkor meg tudjuk állítani és rögzíteni tudjuk ezt a folyamatosan változó képet.

A doboz falán kialakuló kép függ a doboz méretétől, a doboz arányaitól (azaz mélységének, szélességének és magasságának arányától), a lyuk méretétől. Minden dobozmérethez tartozik egy ideális lyukátmérő, azaz egy megfelelő lyukméret, amely a legélesebb kép készítését teszi lehetővé. Ezt képlettel lehet kiszámolni, de mivel úgysem tudunk pontos átmérőjű lyukat fúrni, egyezzünk meg abban, hogy a lyuk nagyon apró. Kb. olyan, amilyet egy gombostűvel lehet lyukasztani.

A képet többféle módon rögzítheted, pl. fotópapírra így. A rögzítés ideje függ a doboz méretétől, az időjárástól, a fényviszonyoktól, és természetesen a felhasznált anyagoktól, vegyszerektől. Érdemes kísérletezgetni vele!

Legegyszerűbb téglatest alakú camera obscurát készíteni, de ezen kívül bármilyen üreges test alkalmas lehet. Ne állj meg a filmdoboznál, cipősdoboznál, gyufásskatulyánál. Próbálkozhatsz henger alakú dobozzal, teásdobozzal, teáskannával, de akár gömbbel is. Így készíthetsz pl. henger alakú sörösdobozból camera obscurát.

Részlet a “Camera obscura – Kortárs sötét szobák” c. kiállítás katalógusának mellékletéből. (1. rész) Rendezte: Zelki János, 2008

 

2. rész:

Share Button

Comments are closed