Mi az a gif?

A GIF egy rövidítés: Graphics Interchange Format. Magyarán ez is egy olyan képfájl típus, mint a jpg vagy a png.  Ezeknél annyival több, hogy képes egyetlen fájlban több képkockát tárolni, és így mozgóvá alakítható. Ez az animált gif, azaz a megelevenített, életre keltett kép. De annyival kevesebb is, hogy nem túl jó  a képminősége. Az internetre viszont tökéletesen megfelel!

A gif kb. egyidős az internet elterjedésével,  az elsőt 1987-ben mutatták be. A régi, fapados gifek lényegében pont olyanok voltak, mint a ma használt “hangulatjelek” a szmájlik és társaik: egyszerű, pixeles, gyakran mozgó képecskék. Anno ilyenekkel dobták fel az első honlapok fílingjét:

7upspot welcome8 eyes,

a keményebbek meg ilyenekkel (vigyázat! 14+-os tartalom)

skull1  bonebird.

Ez a dizájn ma már inkább a retro kategóriába tartozik és profi animáció készítésére sokkal alkalmasabb a Flash, amihez még hang is van. Cserébe viszont sokkal bonyolultabb. Amióta mindenki netezik mindenféle hordozható kütyükön, újra az egyszerűbb gifeké a pálya.

Egyszerűbb technikai értelemben, látvány szempontjából sokkal többre vagyunk képesek, mint valaha. Annyi mindent ki tudsz fejezni mozgó képecskével, ráadásul már nemcsak minimál rajzocskákban lehet gondolkodni, hanem szinte bármiben. Nem is soroljuk, mi mindenre jó egy gif, inkább külön posztokban mutatjuk be a számunkra legizgalmasabbakat!

Gyakorlatilag minden képből lehet gifet csinálni, mégpedig többféleképpen. Ha az elvet érted, már csak a fantáziád szab határt a gifjeidnek 🙂

Az elv: a gifet több képkocka alkotja, a képkockák egy-egy mozgássor egymást követő mozgásfázisait mutatják.

Vegyük ezt a gifet:7upspot

Lassítsuk le egy kicsit: piros pont_lassu

Számold meg, hány képkockából áll a gif!

1. tmp-0 2.tmp-13.tmp-24.tmp-35.tmp-46.tmp-57.tmp-68.tmp-7

Ha figyelmesen megnézed, akkor a 8 képkocka közül min. 3 egyforma:

2. tmp-1 és 8.tmp-7, nevezzük ezeket A-nak

3. tmp-2 és 7.tmp-6 = B

4.tmp-3 és 6.tmp-5 = C

Ők maradnak:

tmp-4 = D

tmp-0 = E

Most nézzük, hogy a képkockák milyen sorrendben követik egymást:

E tmp-0 Atmp-1Btmp-2Ctmp-3Dtmp-4Ctmp-5Btmp-6Atmp-7

Tehát ez a képsorozat ismétlődik a végtelenségig: E A B C D C B A E A B C D C B A E A B C D C B A E A B C D C B A E A B C D C B A E A B C D C B A E A B C D C B A E……, vagyis egy sorozat E-től  E-ig tart. Nem is bonyolult, ugye?

Mikor nekiállsz a saját gifed elkészítéséhez, legelőször azt gondold végig, hogy hogyan, milyen módon tudod létrehozni a képkockákat, amiből a gifed összeáll. Szerencsére a neten számos ingyenes gifkészítő programot találhatsz, amik nagyon megkönnyítik a dolgodat.

1) Ha szeretsz rajzolni és van hozzá türelmed, a képkockákat magad is megrajzolhatod, gyakorlatilag bármilyen technikával.  Az a lényeg, hogy a fenti módon mozgásfázisokra bontott képkockáidat egyesével el kell készítened. Ha mind megvan, pár kattintás a gifkészítő programmal, és voilá!

2) Nem kell feltétlenül az alapoktól építkezned. Fényképezőgéppel vagy mobillal felvett videóból a megfelelő programmal pár mozdulattal gifet készíthetsz.

Water Droplets Flow Uphill through a Superheated Maze Thanks to the Leidenfrost Effect water science mazes

3) A kettőt kombinálhatod is: ha a felvett videóból készített gifet pl. ennek a programnak a segítségével képkockákra bontod, a képkockákat valamilyen grafikus programmal megdolgozva egyedi gifed lehet.

Share Button

Comments are closed