Mi az a stop-motion?

Közismert, hogy a film filmkockából áll,  és hogy jellemzően 24 képkocka szükséges ahhoz, hogy a szemünk folyamatos mozgásként érzékelje a látványt.  A  stop-motion vagy “stoptrükk” lényege, hogy  a képkockák nem a mozgás folyamatában rögzülnek, hanem a mozgás fázisairól egyenként egy-egy állókép készül, amelyeket egymás mögé fűzve és lejátszva létrejön a mozgás illúziója. Ezzel a technikával számos szokatlan, vicces, trükkös látványt létre lehet hozni.

Akár te is beállhatsz a kamera elé mozdulatlanul egy-egy fáziskép erejéig, amelynek eredménye mindenféle lehetetlen mozdulatsor lehet, például zárt lábakkal szaladgálsz, repülsz, vagy éppen a ruhák maguktól felöltöztetnek. Ezt a technikát pixillációnak is hívják.   

 

Élő szereplők helyett dolgozhatsz tárgyakkal, amit tárgyanimációnak hívunk. Azon kívül, hogy végtelen számú tárggyal kísérletezhetsz, a tárgyanimációnak az a szépsége, hogy a különféle tárgyaknak személyiséget is adhatsz, pl.  karakteres mozgatásukkal.

 

Talán a legismertebb technika a bábanimáció. Szereplőid bábok, akiket mozgatással kelthetsz életre, ill. adhatsz nekik egyéniséget, karaktert. Ahhoz, hogy kifejező mozgást adj át, nagyon nagy odafigyelésre, gondosan megtervezett, fegyelmezett munkára, és jól mozgatható bábokra van szükség.

 

Nem áll messze ezektől a kréta-animációs technika sem. Itt azonban nem tárgyakat mozgatsz és nem is saját magadat vagy barátaidat állítog a kamera elé, hanem a történetedet  kockákról kockára krétával rajzolod meg egy fényképezőgép vagy az okostelefonod kamerája előtt.

http://33.media.tumblr.com/tumblr_ly2o41RpMG1qcscoqo1_500.gif

 

Saját kréta-animációs készítéséhez tehát szükség van egy fényképezőgépre (vagy webkamerára) és egy számítógépre (vagy okos telefonra). A számítógépre, illetve telefonra egyaránt lehet találni a neten vagy az aktuális telefonos áruházakban stop-motion animációs programot / applikációt: Android, Iphone, Macintosh, Windows, Windows

Ezek a  programok általában nagyon hasonlóan működnek. A  krétarajzot kockáról-kockára (mozgás fázisok) lefotózhatod a program segítségével, amit aztán különböző sebességgel ( 8-12-16-24 fps /frame per second) visszajátszhatsz, összefűzhetsz és kiírhatsz valamilyen video formátumba. A képkockák fotózásához segítséget jelent, hogy lehetőség van az előző fázisokat halványan megjeleníteni a háttérben, hogy legyen mihez viszonyítani a következő fázist.
Nagyon fontos, hogy fixáld a fényképezőgépet/kamerát vagy a telefont, lehetőleg úgy, hogy ha hozzá kell érned (amikor exponálsz), nehogy elmozduljon.
A krétarajzokat érdemes felülről fotózni,a világítást is lehetőleg fix helyzetbe rögzítsük (más fényforrás ne is legyen) és figyelj rá, hogy a tested árnyéka ne látszódjon, mert az állandó véletlenszerű mozgástól vibrálni fog a felvételed.
Share Button

Comments are closed